3. února 2014

Rybářské Akko



Žiji se svou rodinkou v severní části Izraele, do Libanonu, co by kamenem dohodil, ve starobylém městě Akko. Jak už asi správně dle názvu tušíte, Akko je město s rybářským přístavem, který nikdy neutichá, a kde se stále něco děje. Výjimkou je pouze hlas muezína, který pětkrát denně z nedaleké mešity svolává veřící k modlitbě, při které ruch na pár minut ustane. 

Každý den i noc, každé ráno, každý večer je možné vidět loďky rybářů vracející se s menšími či většími úlovky zpět do přístavu. Moře je protkáno sítěmi, ke kterým se později rybáři vrací pro kořist.





Vzduch přístavu je provoněn nejen mořem, ale také arabskou kávou a ovocným tabákem mísícím se s hlasitým pokřikováním místních domorodců. Veselé klábosení mužů dává znamení, že moře bylo štědré a sítě plné. Ženy by jste v přístavu hledali marně, rybaření je výsadou pouze chlapské části zdejší populace. Ve většině rodinách se jedná o dědičný obchod, často přechází z otce na syna. 

Pokud hovoříte arabsky či hebrejsky, občas anglicky, můžete si u potahování z vodní dýmky vyslechnout neuvěřitelné historky o pokladech, které moře ukrývá, o potopených lodích, o síle arabských námořníků. Historky jsou často tak barvitě vyprávěny, doplněné výraznou gestikulací, že je těžké neuvěřit.

Ryby i jiné mořské dary putují nejčastěji na nedaleký trh, přesněji do několika rybích krámků, které lemují hlavní uličku staré části města, a dále pak do restaurací či rybáren. A jaké mořské ryby u nás můžete ochutnat? Nejběžnějšími jsou: denis, sardel (ančovička), pražma, sardinky, tuňák, losos, mořský jazyk, mořský vlk (okoun), pražman, kranas, občas mahi mahi, žralok, parmice nebo rejnok, a mnoho dalších, jejichž český název ani neznám. Z mořských plodů pak chobotnice, krevety, sépie, kalamáry, škeble, krabi.





Kolik zaplatíte na trhu?

Přestože izraelské břehy omílá moře a místní trh je více než uspokojivě zaplněn, ceny ryb jsou celkem vysoké a nestálé. Mění se často (v závislosti na výši úlovků). Výhodou bývá množstevní sleva, pokud si zakoupíte více kg ryb najednou. 

Některé přibližné ceny:

krevety - 100 - 150 NIS/kg (500 - 750,-Kč)
kalamáry - 50 NIS/kg (250,- Kč)
krabi - 50 NIS/kg (250,- Kč)
tuňák - 20 NIS/kg (100,- Kč)
mořský okoun - 35 NIS/kg (175,- Kč)
pražman - 45 NIS/kg (225,- Kč)
parmice nachová - 120 NIS/kg (600,- Kč)









Rádi rybaříte?

Potom máte možnost využít nabídky některých mořských vlků, kteří vás za poplatek vyvezou na širé moře. Poplatek se pohybuje od 150 do 250 NIS, což je zhruba 750 až 1250 Kč/na osobu. Záleží na tom, zda chcete na lov v denní či noční dobu, noc vás výjde levněji. Loď obvykle pobere maximálně 12 lidí včetně kapitána. 

Čerstvou kořist, případně zakoupené ryby, pak můžete ihned zpracovat v jedné z místních restaurací - tzv. dones si sám, kde vám rybu rádi očistí, vykuchají a dle vašeho přání jakkoliv upraví. Stačí donést si pouze rybu, ostatní materiál dodá kuchyně restaurace ze svých zásob a skladů.




Tak například těchto rybiček je u nás plné moře. Znám pouze jejich arabský název - arás. Jsou skvělé jen tak osmažené v oleji. Ale při manipulaci s nimi pozor na ploutevní ostny, náhodné bodnutí dlouho a intenzívně bolí.

Loví se z útesů, na bič, což je prut bez navijáku, často dlouhý až 10 metrů, na jehož špičku se připevní vlasec. Trochu mě vrací ve vzpomínkách, kdy jsme si jako malé děti na kousek klacku navázali vlasec a šli na ryby.

A nakonec trocha inspirace z mé kuchyně..


Steak z tuňáka na mořských plodech



Krevetová polévka s kokosovým krémem a limetkou



Mořské plody na másle, česneku a koriandru

5 komentářů:

  1. Pekny vyber. Nie je nad cerstve. Velmi pekne fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. hned bych si dala tu polevku :) krasne fotky

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, neznám život v Izraeli, ale tohle můžeme jen závidět! Takový rybí trh by se na Moravě hodil :-) Úplně cítím tu vůni, snědla bych nejradši i ty obrázky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ryb je tu opravdu dostatek. Já je zase až tak úplně nemusím, občas nějakou koupím, nebo manžel uloví. Já raději kus masa. :o)

      Vymazat