4. ledna 2014

Jachnet batáta



V hlavní roli se dnes představí brambory a rýže. Ty znáte především jako přílohu hlavního jídla. Co ale spojit obě věci dohromady a vytvořit tak netradiční a jednoduchý oběd nebo večeři. Arabové to umí (vždycky jdou tak trochu proti proudu) a věřte mi, nechutná to vůbec špatně. Navíc je to rychlovka, než řeknete švec, máte hotovo a můžete si v klidu vychutnat třeba šálek (spíše hrnek) kávy jako já.

Pro masožrouty mám dobrou zprávu, do omáčky lze přidat například smažený kebab.


Potřebovat budeme:

4 brambory

asi 800 ml masového vývaru (může být i zeleninový)

4 stroužky česneku

3 lžíce rajského protlaku

2 hrsti mraženého hrášku

hrst čerstvého koriandru

olej na smažení

sůl a drcený pepř


na rýži:

2 hrnky rýže (celkem 400 ml)

2 hrsti vlasových nudlí

olivový olej

sůl




Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a ve vyšší vrstvě oleje osmažíme do měkka, lehce do zlatova. 

Do hrnce dáme prolisované stroužky česneku, rajský protlak a necháme rozvonět. Poté zalijeme vývarem, rozmícháme a necháme projít varem. 

Přisypeme osmažené kousky brambor, hrášek a asi dvě minutky povaříme.

Nakonec přidáme na drobno posekaný korinadr a dochutíme solí a pepřem.

Na olivovém oleji osmahneme vlasové nudle (do zlatova), přisypeme rýži, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka.

Hotovo! Při servírování můžeme ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu.



6 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji, je to vážně jednoduchá bleskovka. U nás oblíbená. Česnek s koriandrem vytvoří zajímavou chuť. Vlastně je to základ pro vice arabských jídel - dají se přidat například bílé fazole (místo hrášku) a kuřecí maso.

      Vymazat
  2. A nemate prosim recept na male bile fazolky (lobia) :), dekuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To myslíte vignu čínskou (černooký hrách, fazole)? Měla bych recept na čerstvé lusky, přidám ho na blog.

      Vymazat
    2. ja myslela ty drobne bile fazolky v tomatove omacce, k tomu tady v Egypte davaji ryzi s nudlickama, ale I ty cerstve lusky budou super :)

      Vymazat
    3. Jsem to ale hlava děravá, recept na lusky už tu dávno je..http://aishacooks.blogspot.co.il/2013/10/vigna-cinska-lusky-na-oleji-rajcatech.html..na bílé fazolky recept nemám, ale řekla bych, že základ bude stejný jako jachnet batáta, tedy alespoň myslím, Egypt už má ty recepty trošku jiné.

      Vymazat