V dnešním receptu jsem trochu zaexperimentovala a propůjčila burgeru trochu arabských vůní a chutí, vzniklo takové menší spojení arabské a americké kuchyně - salám!! Ve stejném duchu jsem ladila i omáčky, aby harmonicky doplňovaly chuť masa.
Maso jsem pro tentokrát volila kuřecí, přesněji vykoštěná kuřecí stehna, která mají maso šťavnaté a obsahují i nějaký ten tuk, což je pro burger důležité, nebude suchý. Stehna vždy kupuji celá (nebo hned celé kuře) a doma si je sama vykostím, z kostí je skvělý vývar.
Stejně tak si i maso sama melu, čerstvě mleté je na burger to pravé ořechové a navíc vím, co jím. Takže si připravte:
1 kg čerstvě mletého kuřecího masa
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 lžíci harissa pasty
3 lzíci strouhanky
1 lžičku uzené papriky
1 lžičku mletého nového koření
1 lžičku římského kmínu
hrst hladkolisté petržele
hrst čerstvého koriandru
sůl a drcený pepř
máslo
Omáčky jsem volila dvě, jednu ostrou, druhou krémovou.
Na ostrou omáčku budeme potřebovat:
3 lžíce harissa pasty
3 lžíce rajského protlaku
2 lžíce olivového oleje
půl menší cibule
hrst čerstvého koriandru
drcený pepř a sůl
Na sezamovou omáčku je třeba:
6 lžic sezamové pasty tahíni
1 menší citron
hrst hladkolisté petržele
sůl
Dále budeme potřebovat pečivo (nejlépe žemle), plátky rajčat, kolečka červené cibule, proužky římského salátu, nakládané okurky.
A jdeme na to.
Na lžíci másla lehce orestujeme drobně pokrájenou cibuli (nesmí změnit barvu), přidáme posekaný česnek, nové koření, římský kmín, uzenou papriku a necháme rozvonět.
Cibulovou směs promícháme s mletým masem, přimícháme harissu, drobně pokrájené bylinky a strouhanku. Celou směs osolíme, opepříme, pořádně promícháme a uložíme tak na dvě hodinky do chladu.
Pro toho, kdo nezná harissu, jedná se o ostrou kořeněnou a ochucenou pastu nebo omáčku z mletých chilli papriček.
Mezitím si můžeme připravit omáčky.
Na ostrou omáčku smícháme harissu, rajský protlak, drobně pokrájenou cibuli a koriandr, zakápneme olejem a dochutíme solí a pepřem.
U sezamové omáčky smícháme nejprve tahíni, citronovou šťávu, sůl a drobně pokrájenou petržel. Poté naředíme vodou, zhruba do lehčí kašovité konzistence. Nelekněte se, sezamová pasta po prvním přidání vody nejprve zhoustne a působí sražene. Dalším přidáním tekutiny změní strukturu na krémovou a povolí.
Omáčky jsou hotové, můžeme se pustit do masa.
Asi hodinku před tepelnou úpravou vyjmeme masovou směs z lednice a rukama tvarujeme asi 1 - 1,5 cm vysoké burgery, které z obou stran opečeme na rozehřátém grilu. Z každé strany zhruba 2 - 3 minutky.
Žemle rozřízneme, nahřejeme na grilu a plníme masem, zeleninou, salátem a omáčkami.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat