Představte si to nejsladší, co jste kdy v životě ochutnali. Přimíchejte k tomu pár lžic cukru navíc a celé to polijte cukerným sirupem. Přesně taková je Basbousa, krupicový koláč vonící kokosem.
V arabském světě se cukrem rozhodně nešetří, většina moučníků je velmi sladkých. Věřte mi, hladina cukru v krvi vám prudce stoupne již při prvním soustu. Navíc obliba polévání sladkých jídel cukerným sirupem s příměsí esence z růží či pomerančového květu je u Arabů všeobecně známá. Má nejen chuťový význam, ale vzhledem k teplému počasí, které u nás během roku máme, také udrží cukroví déle čerstvé. Cukr působí jako konzervant a cukroví se nekazí.
Já jsem pro tentokrát omezila množství cukru na „minimum“. Do těsta jsem nepoužila žádný, pouze jsem celý moučník přelila sirupem.
Všude platí: hrnek = 250 ml
sirup (ater):
1 hrnek cukru
1 hrnek vody
pár kapek citronové šťávy
esence z růží
moučník:
1 hrnek krupice
1 hrnek kokosu
1 hrnek kokosového krému
¼ - ½ hrnku mléka
70 g rozpuštěného másla (nejlépe ghee)
1 lžička prášku do pečiva
pražené kousky mandlí na ozdobu
Cukr, vodu a růžovou esenci smícháme, přivedeme k varu, zakápneme
citronovou šťávou a svaříme na sirup, což trvá přibližně 15 minut. Poté necháme
vychladnout.
Krupici, kokos a prášek do pečiva smícháme, přilijeme rozpuštěné máslo,
kokosový krém a promícháme. Nakonec přidáme dle potřeby mléko, těsto by mělo
mít kašovitou konzistenci.
Formu na pečení 20 x 28 cm vytřeme máslem, pomocí stěrky do ní přendáme
těsto a při 180 stupních (horní a dolní ohřev) asi 30 minut pečeme. Ke konci
pečení zapneme na pár minutek gril, aby povrch koláče hezky zezlátl.
Ještě horký moučník poléváme připraveným sirupem a zdobíme praženými
mandlemi.
Žádné komentáře:
Okomentovat