6. května 2013

Plnene chlebove placky (Manaish)


Zakladem techto placek je testo na arabsky pita chleb, ktere se dale plni ruznymi naplnemi. Nejcasteji se pouziva nadivka ze smesi cibule a koreni, ze syru Akawi nebo Za'tar, coz je smes suseneho, mleteho tymianu, koreni sumah a prazenych sezamovych seminek. Samozrejme naplne lze libovolne obmenovat, delam i pizza placky, vyborna je i masova napln s piniovymi orisky.


Placky se obvykle serviruji s cerstvou a nakladanou zeleninou, zapiji se cajem s yzopem ci salveji. Hodi se k snidani, obedu i veceri.

Na testo budeme potrebovat:

1 kg hladke mouky
pridala jsem 50 g (2 lzice) zitne celozrnne mouky
1 rovna lzice suseneho drozdi
530 - 540 ml vlazne vody
2 lzicky soli
3 lzice oleje
spetka cukru

Zhruba ve 200 ml vlazne vody rozmichame drozdi, pridame spetku cukru a nechame vzejit kvasek.

Obe mouky prosijeme, pridame sul a promichame. Prilijeme kvasek, olej, zbytek vody a uhneteme hladke, pruzne, nelepive testo, ktere potreme olejem a nechame asi 40 minut kynout.

Mezitim si muzeme pripravit cibulovou napln, na kterou potrebujeme:

3 cibule
1 lzicku mleteho noveho koreni
1 lzicku mlete papriky (muze byt i paliva)
1/2 lzicky uzene papriky
1/4 lzicky skorice
spetku citronove soli (pokud nemate, pridejte tosku citronove stavy)
sul a pepr
olivovy olej

Cibuli nakrajime na kostky a na olivovem oleji (nesetrete) zvolna restujeme. Cibule by nemela zmenit barvu, mela by pouze zmeknout.


K hotove cibuli primichame koreni, citronovou sul. Smes promichame a dochutime soli a peprem. Nechame vychladnout.


A ted zpatky k testu. Krasne vykynulo, takze mu muzeme dat poradne do tela. Pomalu ho vyklopime na pracovni plochu a rozdelime na 16 dilu. To udelame tak, ze testo uchopime do ruky, mezi palcem a ukazovackem vytlacime pozadovany kousek, ten ukroutime a zarovname na  bochanek. S testem se pracuje dobre, nelepi. Takto pokracujeme do vycerpani  testa. Prikryte nechame 15 minut odpocivat, sebe i testo.


Pote kazdy kousek, zacneme u toho, ktery jsme ukroutili jako prvni, rozvalime na placku cca 0,5 cm vysokou. Opet prikryjeme a nechame dalsich 15 minut spocinout.


V teto fazi si pripravime panev, na ktere budeme placky za sucha opekat. Zacneme opet u te, kterou jsme rozvaleli jako prvni. Poradne ji propichame vidlickou, aby se nam nenafukovala a pouze z jedne (spodni) strany do cervena opeceme.



Temer finisujeme, placky jsou pripravene k plneni. Na kazdou placku dame napln (na vrchni, syrovou stranu) a rychle zapeceme. Bud v troube nebo remosce. Ja pouzivam remosku. Pokud se rozhodnete pro troubu, rozpalte ji na 220 - 230 stupnu a zapekejte v horni casti asi 2 - 3 minuty. Muzete pouzit plech nebo mrizku.


A jsme u konce. Celkem zdlouhava priprava, stala nas tak dve hodinky cisteho casu. Ovsem ta vune a prvni krupave zakousnuti do jeste horke placky vam da na vsechnu tu drinu zapomenout.

Malem bych zapomnela, jak na Za'tar, takze tady je navod:
Suseny tymian umelte (klidne prihodte i trosku oregana), pridejte sumah a prazena sezamova seminka. Vsechno smichejte. Pomer surovin zalezi na chuti kazdeho. Takto pripravenou smes muzete skladovat v uzavrene nadobe. Skvela je s cerstvym zerve syrem.

Pri pouziti na placky za'atar osolte a rozmichejte v trosce olivoveho oleje na kasi. Pak uz jen namazte slabou vrstvu na placky a zapecte.













Žádné komentáře:

Okomentovat