25. května 2013

Atájef




Atájef jsou neodmyslitelnou součástí ramadánové tabule jako sladká tečka za celodenním půstem. Křupavé sladké lívanečky plněné ořechy, skořicí nebo sýrem, přelité sladkým sirupem s vůni růží se každodenně servírují po celý Ramadán. 

Ramadán je v muslimském světě postní měsíc, kdy je od úsvitu do soumraku zakázáno především jíst a pít. Poslední sluneční paprsek, který zapadá, znamená začátek večerní hostiny. Jako první se servírují datle a mléko, poté polévka, pak hlavní chod - různé druhy vařeného či dušeného masa, ryby, mořské plody, rýže nebo kuskus, nechybí ani zeleninové saláty či pomazánky. Nakonec se podávají sladká jídla, cukroví a silná arabská káva nebo čaj.


těsto:

3 hrnky hladké mouky

1,5 hrnku mléka

2 hrnky vody

2 lžíce cukru

1 lžíce sušeného droždí

1 lžička prášku do pečiva


ořechová náplň:

1 hrnek hrubě mletých vlašských ořechů

1 lžička skořice

1 lžíce cukru


sýrová náplň:

250 g sýru Akáwi

1 lžíce cukru

1 vanilkový cukr

špetka skořice


sirup, nebo-li ater:

1,5 hrnky vody

1 hrnek cukru

pár kapek citronové šťávy

růžová esence


Všude platí: hrnek = 200 ml.

Nejprve si připravíme ater. Cukr a vodu smícháme, přivedeme k varu, zakápneme citrónovou šťávou, přidáme růžovou esenci a svaříme na sirup, cca 15 minut. Necháme vychladnout.

Všechny suroviny na těsto smícháme a necháme hodinu odpočinout. Poté nakynuté těsto znovu promícháme. Neptejte se mě, proč se používá současně droždí a prášek do pečiva. Já jsem se také divila, ale prý to tak má být, tak zachovávám originální recepturu. Vlastně jsem atájef ani jinak nezkoušela, vždy se striktně držím receptu.

U ořechové náplně všechny suroviny smícháme. U sýrové náplně nejprve samotný sýr vložíme na několik hodin do vody, která nám minimalizuje slanost sýra, sůl se vylouhuje. Vodu několikrát vyměníme. Poté sýr osušíme, nastrouháme na hrubo a promícháme s oběma cukry a skořicí. Místo akawi můžeme použít i mozzarellu, která je chuťově neutrální.

Formu (používám na volská oka o průměru 10 cm) lehce potřeme olejem, vložíme na středně rozpálenou suchou pánev, vlijeme do ní trochu těsta a pomalu smažíme do zlatova. Lívanečky neobracíme, těsto se smaží pouze z jedné strany. To proto, aby po usmažení zůstalo těsto pružné a tvárné. Z vrchní strany však nesmí zůstat těsto tekuté (syrové), spíše lehce zatáhnuté, proto je důležité dodržet střední plamen při pečení.




Z této dávky uděláme zhruba 30 lívanečků, které necháme vychladnout.

Na každý lívaneček dáme vrchovatou lžičku náplně (na syrovou stranu), přehneme a kraje pořádně stiskneme k sobě, což jde velmi dobře, neboť syrová strana těsta lehce lepí. Okraje můžeme lemovat otiskem vidličky, aby byly zdobnější. V této fázi je možné lívance skladovat u ledu.

Takto připravené atájef smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova. Nebo je při 200 stupních cca 10 minut pečeme, přičemž na každý kousek dáme kousíček másla.

Hotové atájef přelijeme sirupem a ještě teplé podáváme.








1 komentář: