24. března 2014

Čerstvé boby na oleji a rajčatech





Foul achdar - bob obecný není třeba příliš představovat. Na mém blogu již jeden recept s foul achdar proběhl, a to tady

Kdo stále tápe, foul jsou přesně tou zeleninou, kterou si dopřával Hannibal Lecter při svých kanibalských orgiích - faba beans (bob obecný).

Doufám, že vás při tomto malém přirovnání nepřešla chuť na vše dobré, protože to foul opravdu jsou. Mají svou specifickou chuť i vůni a dají se připravit na nekonečně mnoho způsobů. Zde je jeden z nich..


Připravte si:

700 g čerstvých lusků bobu

7 menších zralých a měkkých rajčat

větší cibuli

4 stroužky česneku

masový nebo zeleninový vývar

špetku římského kmínu

olivový olej 

sůl a drcený pepř

hladkolistou petržel


Boby očistíme, zbavíme tvrdých částí a nakrájíme na větší kousky. Na olivovém oleji osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, přihodíme drobně pokrájený česnek, pokrájené lusky a chvilenku restujeme. 

Vmícháme drobně pokrájená spařená a oloupaná rajčata, římský kmín, sůl a pepř. Promícháme, podlijeme vývarem (po úroveň směsi) a pod pokličkou dusíme do měkka.

Nakonec posypeme posekanou petrželkou a podáváme. Vhodnou přílohou je rýže, kuskus nebo jen pita. 






19. března 2014

Kouřový kuřecí steak z pánve



Máte rádi vůni grilovaného masa? Já se přiznám hned, kouřové aroma mě naprosto dostává. U takového masa se ráda zapomínám a spořádám ho nekřesťanské množství. Takže, povolit opasky a můžeme grilovat!

Venku prší nebo je zima? Nevadí, grilovat můžeme i doma na pánvi. Postačí k tomu jeden rozžhavený uhlík dřevěného uhlí a maso dostane ten správný šmrnc.


Co je třeba míti po ruce:

kuřecí prsní řízky

harissa pastu

řepkový olej

sůl


Maso zpracujeme na námi požadovanou výšku, šířku a délku, potřeme olejem, harissou a vložíme na pár hodin do chladu. Harissa a kouř udělají se steakem divy, není třeba jiného koření či omáček.

Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyndáme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty.

Kvalitní pánev se silným dnem rozpálíme na sucho a všechny steaky v ní zprudka a z obou stran opečeme. Při otočení posolíme. Odstavíme z plotny, maso ponecháme na pánvi.

Z kousku alobalu vytvoříme malou mističku, do které nalijeme olej. Vložíme k masu do pánve. Do oleje vložíme rozžhavený uhlík a rychle přiklopíme. Tím docílíme silného kouřového efektu. Zavřené necháme asi 5 minut udit, dokud uhlík nevyhasne. Během této doby pánev neotvírejte, zavalily by vás mraky dýmu. Když uhlík vyhasne, kouř se rozptýlý.

Pánev můžeme přiklopit poklicí nebo utěsnit alobalem.

Hotový steak nakrájíme na plátky a podáváme. U nás na černé čočce a bulguru.




Pokud by někoho zajímala čočka s bulgurem, ze spíže vyloví:


hrnek (200 ml) černé čočky

hrnek (200 ml) XL bulguru

velkou cibuli

olivový olej (s česnekem a tymiánem - domácí výroba)


sůl


Cibuli osmažíme do hodně tmava, přisypeme čočku a chvilku restujeme. Zalijeme vývarem, případně dosolíme a uvaříme téměř do měkka.

Bulgur osolíme a zalijeme vroucí vodou (poměr voda a bulgur 1:1). Necháme vstřebat tekutinu.

Téměř měkký bulgur přisypeme k čočce a krátce povaříme.  Podle potřeby přidáváme masový vývar.




Listový salát se zelenými mandlemi a melasou z granátového jablka





Od března do dubna jsou u nás v súku (na farmářském trhu) k dostání křupavé nezralé mandle. Plody se konzumují celé, často jemně posypané solí. Další možností využití je nakrájet mandle do salátu. 


Co je třeba:

2 velké hrstě různých listových salátů

5 zelených mandlí


na zálivku:

3 lžíce olivového oleje

3 lžíce čerstvé citronové šťávy

1 lžíce javorového sirupu

1 lžíce melasy z granátového jablka

sůl


Saláty natrháme na kousky, mandle nakrájíme na tenké plátky. Salát přelijeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním všech surovin na zálivku, a lehce promícháme.





18. března 2014

Malinové poháry s marshmallow krémem




Ti, co čekají zdravou variantu mlsání, dnes asi zklamu. Připravte se na hříšnou dávku kalorií a pořádnou porci smetanového krému. Sladkou chuť částečně provokuje kyselejší nádech sušených malin. Přidáním sezamové chalvy pohár získal lehkou jiskru orientu. Arašídové máslo vnímejte jako menší bonus. 


Připravte si:

2 hrnky ovesných vloček

1 lžíci arašídového másla

2 lžíce chalvy

dle chuti javorový sirup

sušené maliny

plátek másla

Ve větší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme vločky a za stálého míchání opražíme do zlatova. Přidáme javorový sirup, chalvu a arašídové máslo. Pořádně promícháme. Nakonec vmícháme sušené maliny nakrájené na menší kousky. Necháme vychladnout.


Na krém si připravte:

100 g bílých marshmallows

pár lžic mléka

200 g krémového 30% sýra New York 

200 ml smetany ke šlehání

lžičku malinové marmelády

Do rendlíku nalijeme trochu mléka a vsypeme marshmallows. Za stálého míchání ohříváme do rozpuštění všech bonbonů. Odstavíme z plotny, necháme lehce vychladnout a metličkou vmícháme krémový sýr a marmeládu. Šlehačku ušleháme do tuha a vmícháme do krému.

Po vrstvách střídavě plníme do připravených sklenic nebo pohárů a dáme na chvilku do chladu.




17. března 2014

Vývar z hovězí oháňky a jehněčích kostí




Protože dobrých vývarů není nikdy dost, přidávám do placu jeden z mých oblíbených. Ráda kombinuji hovězí a jehněčí maso, u vývaru to platí stejně - oháňka ze statného býka zaručí tu správnou sílu a jehněčí kosti jemný nádech orientu. Podmínkou je dlouhé a pomalé vaření, kdy vývar zvolna táhneme několik hodin. 

Takový vývar ráda používám hlavně při vaření pokrmů z luštěnin nebo rýže.

Co je třeba míti:

hovězí oháňku a pár jehněčích kostí

2 větší cibule

3 stroužky česneku

větší mrkev

kořenovou petržel

kousek bulvy celeru

2 stonky řapíkatého celeru i s listy

3 tobolky kardamomu

5 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

svazeček hladkolisté petržele

pár větviček tymiánu

sůl





Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Všechnu zeleninu očistíme a spolu s kousky oháňky a kostí asi 30 minut pečeme.

Poté vše přendáme do většího hrnce (i s vypečenou šťávou, bez vysrážených bílkovin), zalijeme studenou vodou, osolíme a pomalu přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu, přidáme koření, bylinky a pomalu táhneme asi 8 hodin. 

Nakonec vývar scedíme, necháme vychladnout a odstraníme usazený tuk na povrchu.

V lednici skladujeme maximálně 5 dní, dále uchováváme u ledu.